Gratinert Blomkål

gratinertblomkaal

Dagens middagstips er en veldig enkel, sunn og rask rett, laget med blomkål som basis.

Blomkål kommer opprinnelig fra landene rundt Middelhavet, men dyrkes i dag over store deler av verden. Jeg prøver å bruke blomkål mye som både tilbehør og som ingrediens i forskjellige middagsretter og supper. Blomkål inneholder mye vitaminer, mineraler og er fiberrik slik at det er mettende og sunt.

Gratinert blomkål kan lages på mange måter, dette er en smakfull og enkel variant til 4 personer.

  • 1 blomkål
  • 300 g bacon eller kokt skinke.
  • Del blomkålen i buketter og kok ca. 3 min i salta vann. (ca 1/2 ss pr. liter vann)
  • Del bacon i passende biter og stek sprøtt i stekepanne.
  • Ostesaus
  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 4 dl melk
  • 1/2 ts salt
  • 1/2 ts malt hvit pepper
  • 2 dl revet hvitost

Smelt smør, rør inn mel og spe med melk. Kok opp mens du rører godt i sausen. Tilsett revet ost og smak til med salt og pepper.  Legg blomkålbukettene og bacon i en ildfast form og hell over ostesausen. Strø litt revet ost på toppen og sett i forvarma stekeovn på 250 grader og gratiner/stek til osten får en fin gyllen farge. Salat og brød smaker godt til som tilbehør.

Tekst: Britt G. Moen

Foto: Ane Bjørnås

Tagged: , ,