Bare bra med rabarbra

Rabarbra

Hos mor og far på Smiset i Mogarå står det en kjempestor rabarbraplante, den har bare vokst seg større og større for hvert år.Dette skyldes god gjødsling med hestemøkk påstår de. Det er iallefall store forekomster og også i år var jeg innom å henta meg noen stalker for å lage rabarbrasyltetøy. Det sies at rabarbra skal høstes og brukes før Santhans, men jeg mener det går å ta inn noe etter den tid også. Det er bare å passe på at stalkene ser bra ut og ikke er “treinn”. Rabarbra kan også skjæres i biter og fryses ned,  da er det bare å ta opp det du trenger når du trenger det. Rabarbrasuppe og rabarbragrøt bør også prøves.

RUA_2484

Foto ovenfor: Marius Rua

Oppskrifta på bestemor og mor sitt rabarbrasyltetøy er  veldig enkel, ikke mye fiksfakseri her nei.

Rabarbrasyltetøy
Ca 1 kg rabarbra, skjæres i biter.
Ca ½ kg sukker, juster litt etter hvor søtt du vil ha det.
Kok opp rabarbra og sukker i en kasserolle og la det småputre til rabarbrabitene er blitt møre. Rør om av og til, slik at sukkeret smelter og blander seg med rabarbrabitene.
Tilsett evt. litt jordbær eller jordbærsyltetøy, det gir et mild smak og ikke mist flott farge.
Oppbevar syltetøyet på plastboks eller syltetøyglass med lokk i fryseren. Kan også stå en stund i kjøleskapet.

Smaker ypperlig på fersk hjemmelaga brødskive og ikke minst til vaffel.

Denne oppskrifta finner du også i siste kokeboka mi Furkunnjmat, Enkelt og Ekte sammen med flere enkle og gode rabarbraoppskrifter.

 

 

Tagged: , , ,