Beste kanelknutene

Kanelknuter

Jeg har lenge hatt planer om å prøve å bake kanelknuter, det ser jo så utrolig godt ut…Kanelsnurrer er jo en gammel klassiker, men disse kanelknutene som ser så fristende ut slår alle rekorder når det gjelder gjærbakst. Oppskrifta fant jeg på Gorenje sin fb-side, så jeg kan slett ikke kalle den min. Jeg velger å dele den med mine blogglesere likevel, og håper du blir like fornøyd som meg og kaffegjestene mine i dag. Det ble både sukket og stønnet ved bordet da disse herlighetene ble testa.

Det er lurt å lese oppskrifta nøye før du setter igang. Teknikken med å lage knutene virker litt vanskelig, men når du først har fått det i fingrene er det veldig greit. Lykke til med påskebaksten!

Kanelknuter

5 dl kald melk
50 g gjær
1 egg
1 kg hvetemel
150 g sukker
10 g salt
15 g kardemomme
150 g smør
Fyll:
200 g bløtt smør
200 g sukker
20 g kanel
1 sammenpisket egg til pensling
Perlesukker til å drysse på.
Hell kald melk i en skål og rør ut gjæren i den. Tilsett egg, hvetemel, sukker, salt og kardemomme og elt deigen til den er helt glatt og blank og slipper skålen. Det tar ca. 7-8 minutter på en kjøkkenmaskin, som må stilles inn på lav hastighet. Du kan selvfølgelig også elte for hånd, men det tar litt lengre tid.
Skjær smøret i små terninger og legg dem i deigen. Den skal nå eltes til den er blank og glatt – det tar ca. 7-8 minutter (de lange eltetidene er svært avgjørende for det ferdige resultatet). La deigen hvile lunt i 1 ½ time med et klede over, slik at den hever litt opp.Slå deigen ned til en fast klump, pakk den inn i plastfolie og la den avkjøle i kjøleskapet i minst 1 time. Mens deigen hviler, rører du bløtt smør, sukker og kanel sammen. Vend deigen ut på et meldrysset bord og kjevle den ut til et rektangel på ca. 30 x 60 cm. Smør blandingen ut over deigplaten slik at den er jevnt fordelt.
Brett en tredjedel av deigen inn mot midten, og brett den andre tredjedelen innover den første, slik at du har 3 lag deig.(Brett de korteste sidene). Kjevle nå deigen ut igjen til ca. 30 x 30 cm og skjær den i  strimler som er 30 cm lange og ca. 2 cm brede.
Flett hver strimmel ved å ta tak i hver ende og flett dem sammen, slik at de blir ca halvparten så lange.
Ta opp den flettede deigstrimmelen med den ene hånden og snurr den to ganger om peke- og langfingeren på den andre hånden. Legg den resterende deigbiten over, plasser den mellom peke- og langfingeren din og trekk til deg fingrene slik at biten heftes inn i kanelknuten. Sett kanelknutene på et par bakeplater med bakepapir,  slik at flettene vender opp. La kanelknutene heve lunt og tildekket til dobbelt størrelse. Pensle kanelknutene med egg og strø på perlesukker. Bak dem ved 200° i ca. 12–14 minutter midt i ovnen. Avkjøl kanelknutene på en rist.
Serverer du når de er litt avkjølt er du garantert suksess.
Blir det noen kanelknuter igjen kan de godt fryses og ta opp igjen når du har kaffelag.

Tagged: , , , , ,

Comments are closed.