Bestemors grovkjeks

Grovkjeks

Det er alltid spennende å prøve gamle oppskrifter på mat som jeg har et spesielt forhold til.Etter over ei uke med forholdsvis dårlig form og influensa som herjer i kroppen, har jeg hatt god tid til å lese meg opp på gamle kokebøker og oppskrifter. I kokeboka til bestemor negard fann jeg flere utgaver av grovkjeks med havregryn. Disse grovkjeksene minnes jeg at jeg var med å bake sammen med bestemor før jul og de ble servert med smør og brun geitost. Smaken av denne blandingen av smaker husker jeg så godt, så det var veldig spennende om jeg fikk til kjeksene som bestemor. Åja det ble vellykka,  i samarbeid med Ane ble dette storveies og det ble grovkjeks til oss begge i tillegg til at jeg har fått ført tradisjonen videre med grovkjeks til jul. Det må vel også sies at etter ei økt med kjeksbaking har det vært sofatjeneste resten av dagen.

Bestemors grovkjeks

1/2 kg havregryn (store)

1/2 kg hvetemel

250 g smør (jeg bruka bremykt i dag)

200 g sukker

2 ts hjortesalt

5 dl melk

Ha havregryn i en bakebolle og hell over melka og smelta smør. La det stå litt slik at havregryna får svelle.

Tilsett resten av ingrediensene og alt eltes sammen til en forholdsvis hard deig.

Kjeksdeigen min fikk stå et par timer kaldt, mens jeg venta på at “assistenten” min skulle komme. Det gjorde deigen godt å stå ei stund kaldt for den ble veldig fin å kjevle ut. Deigen ble delt i 4 deler og ble kjevla passende tynne til kjeks. Et glass ble bruka til å stikke ut fine runde kjekser.

Grovkjeks

Havrekjeksene ble stekt midt i ovnen på 200 grader i 12-15 minutter. Følg med så de ikke blir brent. Når de er ferdig stekt legg på ei rist og avkjøl.

Grovkjeks

Smør og geitost er tradisjonssmaken, men prøv gjerne med blåmuggost og litt honning også.

 

Tagged: , , , , , , ,

Comments are closed.