Bli med på lefsebakedugnad

Lefser

I dag har jeg og mine søte, snille bakstekoner Ane og Kine bakt tjukklefser i lange baner.Lefsedeigen laga jeg i går kveld, slik at den kunne stå å godgjøre seg over natta. Jeg synes at dette gir en veldig fin deig å arbeide med, dvs. at deigen står tildekt og kaldt natta over. Vi avtalte å treffes hjemme hos meg for å bake sammen i dag formiddag. Ane har vært med tidligere og stekt for meg,  og Kine var førstegangsbaker sammen med oss i dag. Det er mye artigere og ikke minst raskere å gå sammen flere å bake.. Ungjentene får også lære seg litt baketradisjoner og kan fortsette på egen hånd når den tid kommer. Denne lefseoppskrifta har jeg fått av mor,  og det er noen av de beste lefsene jeg har smakt. De har en veldig saftig konsistens i forhold til mange andre lefser jeg har smaka. Det brukes kopper som mål i oppskrifta, da er det bare å bruke samme størrelse på koppen til alle ingrediensene slik at blandinga blir riktig. Jeg laga dobbel porsjon i dag, da flere skulle ha sin del.

Inviter til lefsebaking; det er både sosialt og lærerikt.

Mors tjukklefser

3 kopper kulturmelk

3 kopper sukker

2 kopper smelta smør

2 ts hjortesalt

1 ts natron

ca 8 kopper hvetemel

Jeg bruker en kjøkkenmaskin for å blande deigen, men du kan nok også bruke en sleiv.

Bland kulturmelk og sukker, slik at sukkeret er utrørt i kulturmelka. Tilsett smelta, avkjølt smør. Hjortesalt og natron løses opp i litt lunka vatn. Ha i mel til passe deig, pass på så deigen ikke blir for fast, det er bedre å bruke litt ekstra mel under utbakinga. Deigen blir fastere når den står kaldt over natta. Lefsene blir best uten for mye mel.

Lefsedeig

Når du baker ut lefsene; rull ut pølser og del i passende leiver. Du må rett og slett prøve deg fram litt hvor tjukke og store lefser du vil ha. Jeg kjevler ut ei og ei lefse og bruker et lokk til å stikke ut fine runde lefser etter at jeg har kjevla ut leivene.

Lefserull

Lefsekjevling

Bakeutstyr

Stek lefsene på ei takke eller i ei stekepanne. Takka mi står på trinn 6 eller 7. Dette er også litt forskjell fra takke til takke, men her er det også lurt å prøve seg litt fram.

Når lefsene er avkjølte smører jeg på fyll av:

500 g smør

500 g melis

1 pk malt kanel

Alle ingrediensene røres godt sammen og smøres på lefsene.

Lefsene er ypperlig til å fryse og tiner veldig raskt. Ordentlig Furkunnjmat.

 

 

 

Tagged: , , , ,