Den beste dagen i uka…

byggrynsgraut

Onsdag er for det meste en dag som blir bruka til matlaging, det vil si at jeg tester ut litt oppskrifter, har kurs og lignende.Det er en dag uten stress med innlevering av rapporter, skriving av søknader, lesing, laging og lagring av dokumenter. Rett og slett en dag via til det jeg liker aller best å gjøre; lage mat!

Jeg har i det siste spist en del havregrynsgraut, og det er både sunt og mettende. I dag prøva jeg meg på byggrynsgraut. Det var ikke så dumt det heller til ei forandring, litt mer forarbeide da gryna helst må legges i bløt kvelden i forveien. Det er vel bare snakk om planlegging.

Byggrynsgraut

ca 4 dl ferdig utvatna byggryn

ca 6 dl melk

1/2 ts salt

Gryna legge i bløt kvelden i forveien, det var sikkert ca 2-3 dl byggryn.

Byggryn

Koka opp alt i en kasserolle med melk, gryn og salt, passa på å røre litt av og til slik at ikke grauten ble brent. Grauten koka i ca 30 minutter på svak varme. Du kjenner på gryna når de er ferdig koka og passende konsistens etter din smak. Byggryn har tyggekonsistens når de er ferdig koka.

Byggryna jeg bruka var forøvrig Perlebygg fra Holli Mølle, det fikk jeg kjøpt hos Gunn på Colonialhaven i Surnadal.

Server med sukker, kanel og et smørøye. Eller du kan prøve med litt eplemarmelade, kesam og bær på toppen.

Eplemarmelade

Jeg koka min egen eplemarmelade i dag og det smakte utmerket til.

Eplemarmelade

6 dl skrella epler i biter

ca 1 dl vatn

ca 6 ts honning

1/2 kanelstang

Kokes i en kasserolle på svak varme i ca 15 minutter til eplebitene er møre.

Dette ble ikke så veldig mye marmelade, men jeg bruka de 4-5 eplene jeg hadde i huset. Noen var skrukkete, men det spiller ingen rolle når de kan brukes i eplemarmeladen. Vil lage en større porsjon er det vel bare mer av alt… Favoritthonningen fra Svealia ble selvsagt bruka i eplemarmeladen.

Den ble kjempegod og de gamle eplene mine fikk et nytt liv.

Tagged: , , , , , ,

Comments are closed.