Eltefrie rundstykker

Eltefrie rundstykker

Sommer, ferie, god tid og late dager… Etter en uke med stekende varme, sol og bad er vi tilbake til virkeligheten. Etter å ha lest en del ukeblader med mange gode oppskrifter på både det ene og det andre, ble jeg skikkelig motivert til litt baking når jeg kom hjem. Det er heller ikke noe problem med at finværet tar overhånd, så i går kveld ble det satt en enkel eltefri gjærdeig til dagens frokost. Eltefri bakst er virkelig min greie føler jeg, lag deigen på kvelden og stek god bakst dagen etterpå. Det går også greit å sette i deigen på morgenen og stek gode brød til kvelds. Disse rundstykkene med rug smaker herlig til både frokost, lunsj og kveldsmat.

Eltefrie rundstykker med rug

  • 3 dl kaldt vann
  • 5 gram fersk gjær (eller 1 /2 ts tørrgjær)
  • 150 gram sammalt rug, finmalt
  • 240 gram hvetemel
  • 1 ts salt
  • 1 ss honning
  • Solsikkekjerner eller pinjekjerner

 

Rør ut gjæren i vannet, og tilsett deretter alle ingrediensene med unntak av solsikkekjernene. Rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Deigen skal være klissete, men ikke renne utover. Kle bollen med plast eller sett på lokk, og la deigen heve i romtemperatur over natten (ca 8 timer eller lengre).

Eltefrie rundstykker

Strø godt med mel på bakebordet og skrap ut deigen. Dra ut deigen slik at den blir rektangulær. Brett deigen en gang på langs slik at den ser ut som en bagett.

Pensle deigen med vann og strø solsikkekjerner evt. pinjekjerner over. La deigen heve på bakebordet i ca 30 minutter. Sett samtidig ovnen på 250 grader (over- og undervarme) og sett et bakebrett i ovnen. Rundstykkene blir best om de stekes på en stekeplate  som allerede er oppvarmet.

Eltefrie rundstykker

Del deigpølsen i 8-10 omtrent like store biter. Sett rundstykkene på det oppvarmede brettet og sett brettet umiddelbart inn i ovnen igjen. Stek rundstykkene midt i ovnen, i ca 15 minutter, til de er gjennomstekte. Avkjøl rundstykkene på rist.

Server med godt pålegg og en god kopp te. Rundstykkene smaker også godt til supper og gryter.

God søndag!

Eltefrie rundstykker

 

 

Tagged: , , , , ,

Comments are closed.