Endelig eltefritt olivenbrød

Eltefritt olivenbrødJeg liker å kalle det olivenbrød og ikke foccachia, vet jo egentlig ikke hvordan jeg skal uttale det heller…I alle fall har jeg hatt trøbbel med å få vellykka olivenbrød, redningen ble for min del altså eltefritt og langtidsheva brød. Dette er jo egentlig genialt, lag en enkel deig før du legger deg. La den stå å heve så lenge du vil utover dagen og stek den når det passer deg. Deigen kan også lages på morgenen og stekes til kvelds. Kan det bli bedre?

Eltefritt olivenbrød

  • 500 gram hvetemel
  • ca 1,5 ts grovt havsalt
  • 1/4 ts tørrgjær
  • 4 dl vann
  • maldonsalt
  • olivenolje

Bland det tørre godt sammen og rør inn vannet, til du får en ganske fast deig. Drypp over litt olivenolje og pass på at oljen fordeler seg rundt hele deigen. Dekk bakebollen med lokk eller plast og la deigen heve på kjøkkenbenken i 8-20 timer (jo lengre, desto bedre). Sist jeg bakte dette brødet ble deigen laga på kvelden og frakta til Oppdal dagen etterpå før det ble stekt.

Kle en liten langpanne med bakepapir. Bruk en slikkepott eller lignende og hvelv deigen oppi langpanna. Stryk deigen noenlunde jevnt utover. Dersom du ønsker oliven i foccaciaen kan du dytte noen nedi deigen. Drypp over litt god olivenolje, stikk gjerne noen friske rosmarinkvister nedi og strø litt maldonsalt over. La deigen etterheve 30-60 minutter under klede.

Stekes ved 225 grader i 30-35 minutter, til brødet har en fin brunfarge og er gjennomstekt. Stek først brødet på nederste rille i ca 25 minutter og deretter 5-10 minutter på midterste rille. Avkjøl olivenbrødet på rist.

Eltefritt olivenbrød

Skal jeg servere olivenbrød til mange bruker jeg å lage dobbel porsjon og bruker da den store langpanna, det kan da være behov for å steke brødet 5-10 minutter lenger. Det er bare å prøve seg litt fram.

Eltefritt olivenbrød

 

 

Tagged: , , , ,

Comments are closed.