Enkelt å bake grytebrød

Grytebrød

Jeg har hørt mye snakk om grytebrød og hvor fabelaktig godt dette smaker.Etter gårsdagens skitur med blant andre grytebrødentusiast Lene Bakken måtte jeg bare teste denne vidunderbaksten. Jerngryte hadde jeg til og med fått til jul, så nå var det ingen unnskyldning lenger. Åja det var verdt jobben, det vil si at det var ikke så mye jobb med dette grytebrødet. Det er utrolig enkelt og raskt å røre sammen en deig og la den stå natta over, for så å sette på stekovnen med jerngryta i. Selvfølgelig klarte jeg ikke annet enn å tukle litt med oppskrifta jeg fikk anbefalt. Jeg bruka økologisk stenmalt mel fra Holli Mølle, både rug og hvetemel. Har hørt at det er lurt å tilsette c-vitaminer i en økologisk brøddeig og bytta ut litt av vannet med appelsinjuice. Resultatet ble kjempebra så jeg deler og anbefaler flere å prøve å bake grytebrød.

Enkelt og godt grytebrød

300 g hvetemel

125 g sammalt rug

1,5 dl appelsinjuice

2 dl vann

2 ts salt

1/2 ts gjær

Rør sammen alle ingrediensene i en bakebolle. Jeg brukte som sagt økologisk stenmalt meld fra Holli Mølle, men “vanlig” mel kan selvfølgelig brukes også. Vann og appelsinjuice var kaldt. Jeg dobla deigen, da jerngryta mi er forholdsvis stor. Det blir en veldig løs deig. Sett deigen til heving på kjøkkenbenken over natta. Dekk bakebollen med et kjøkkenklede eller plast.

Grytebrød

Neste morgen; setter du stekovnen på 240 grader og setter jerngryta inni samtidig for oppvarming. Ha godt med mel på benken og legg deigen på melet. Brett deigen inn fra sidene til du får en viss form på den. La deigen hvile på benken til stekovnen er varmet til 240 grader. Når ovnen er varm, ta ut jerngryta (den er glovarm så vær forsiktig). Strø litt mel i bunnen av gryta og legg deigen i gryta, sett på lokket og sett den på nederste rille i stekovnen. Stek brødet i 30 minutter, ta av lokket og stek i 10-15 minutter til. Brødet skal ha gyllen, sprø skorpe. Jeg dobla som sagt oppskrifta og da stekte jeg i 40 minutter før jeg tok av lokket. Samme steketid uten lokk.

Grytebrød

Når brødet er ferdig stekt, ta gryta ut av stekeovnen og avkjøl brødet på rist. Jeg lover at du ikke blir skuffa når du tar første bit av et brød med perfekt smak og konsistens. Helt enkelt, uten elting bare litt tid til heving og steking. Supert med ferskt brød ferdig på formiddagen før du drar ut på tur eller inviter venner på brunsj en søndag.  Rett og slett kul-turmat.

Grytebrød

 

 

Tagged: , , , , , , ,

Comments are closed.