Eplekake i gryte

Eplekake

Tror jeg har fått grytebrøddilla; å bake brød og kaker i jerngryter er jo så spennende.Med et så vellykka resultat av grovbrød bakt som grytebrød, måtte selvsagt flere oppskrifter prøves. Epler som har sett sine beste dager i fruktfatet ble ble skrella og kutta og eplekakerøre rørt sammen i en fei. Eplekake er det så utrolig mange varianter av og oppskrifta jeg bruka her fant jeg på melk.no. Den så passende stor ut, og ikke minst var den enkel og rask å lage med ingredienser jeg har i skapet. Forventningene da jeg tok ut gryta fra ovnen var enorme. Grytebaksten slo til denne gangen også;  det ble den fineste og beste eplekaka ever.

Eplekake i gryte

  • 4 stk eple , syrlige
  • 5 ss sukker
  • 2 ss malt kanel
  • Røre:
  • 200 g smør , romtemperert
  • 200 g sukker
  • 4 stk egg , romtemperert
  • 170 g hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 2 ss perlesukker

Skrell eplene og fjern kjernehuset og del dem i tynne båter.

Ha eplebåtene i en plastpose og tilsett sukker og kanel, rist godt slik at sukker og kanel blir godt fordelt på eplebåtene.

Sett jerngryta på rist omtrent midt i ovnen (jeg bruka ei stor jerngryte med diameter 26-27 cm). Sett stekeovnstemperaturen på 180 grader over/undervarme.

Fremgangsmåte røre:

Pisk smør og sukker lyst og luftig med en kjøkkenmaskin.

Tilsett eggene, ett om gangen, og pisk godt mellom hvert egg.

Sikt mel og bakepulver over røren og vend det forsiktig inn i deigen.

Eplekake

Ta jerngryta ut av stekovnen og legg et bakepapir i gryta slik at det dekker både bunnen og sidene. Husk den er glovarm, så ikke brenn deg.

Fordel halvparten av røra i den bakepapirkledde gryta.

Legg raskt halvparten av eplebåtene ned i deigen. Fordel resten av deigen over og legg de resterende eplene på toppen. Strø til slutt over et jevnt lag med perlesukker (jeg hadde ikke perlesukker og bruka vanlig sukker). Sett på lokket på gryta, sett den i stekovnen igjen og stek kaka 180 ºC i ca 50 minutter. Sjekk om kaka er gjennomstekt med en tynn trepinne (grillpinne/strikkepinne). Hvis det ikke setter seg røre på pinnen er det ferdig. Jeg syntes kaka måtte ha litt ekstra tid i ovnen og skrudde da  opp varmen til ca 240 grader og stekte videre i ca 10 minutter. Da ble den perfekt. Du kan også ta av lokket de siste 10 minuttene hvis du synes den virker litt blek.

Eplekake

Det er ofte forskjell på temperaturene i stekovnene, så det er viktig at du faktisk tør å prøve deg fram litt med stekinga. Denne oppskrifta funka veldig godt for meg og jeg ser ingen grunn til at det ikke skal gå godt med deg heller. Trening gjør mester, både i sport og baking. Det er bare å kaste seg ut i jerngrytas hemmeligheter og prøve seg fram. Her er alt lov!

God helg!

Serveres gjerne lun med vispet kremfløte eller vaniljeis.

Eplekake

Tagged: , , , , , , , ,

Comments are closed.