Genialt med gulrot i grytebrød

Gulrotgrytebrød

Dagens oppdrag er et lite foredrag om enkel bruk av frukt og grønnsaker. Jeg er invitert av Surnadal Hagelag til å fortelle litt om hvordan vi kan fråtse i høstens frukt og grønt. For å dokumentere og vise fram hvor enkelt det kan gjøres med bakst, så ble det gulrotgrytebrød i dag. Birger hadde et enda mer lokalt ord på det: “kjelkak”. Superbra etter min mening da…Selvfølgelig er dette brødet mer eller mindre eltefritt og skal stå til heving over natta evt. 8 timer eller mer. Oppskrifta jeg bruka står i Furkunnjmatboka, Enkelt og Ekte. Jeg brukte mindre gjær i oppskrifta, da hevetida er forlenga.

Gulrotgrytebrød

1/2 ts tørrgjær

1 ts salt

1 ts sukker

2 dl sammalt grov hvete

ca 12 dl hvetemel

3 revne gulrøtter

1 dl appelsinjuice

3 ss rapsolje

5 dl vann

Bland alt det tørre i en bakebolle, (la ca. 2 dl av melet være igjen) tilsett appelsinjuice, rapsolje og vann. Tilsett gulrøttene til slutt. Rør til en løs deig, blir den for løs tilsett resten av melet.

Sett til heving i bakebollen dekt med et klede eller plast natta over, evt. minst 8 timer. Bakebollen kan stå på kjøkkenbenken.

Strø godt med hvetemel på kjøkkenbenken og ta ut deigen. Press den ut til en firkant og brett den sammen fra hvert hjørne til en rund kake. Sett ovnen på 200 grader over og undervarme og sett inn jerngryta med lokket på til oppvarming. Deigen ligger da på kjøkkkenbenken til heving mens ovnen og jerngryta blir varm.

Når ovnen er varma til 200 grader, ta ut jerngryta, strø litt mel i bunnen og legg deigen i med skjøtene ned. Husk at gryta er glovarm!

Stek midt i ovnen på 200 grader i ca 1 time. Du kan ta av lokket av gryta de siste 5-10 minuttene for å få en mørkere stekeskorpe.

Det vart knallgod “kjelkak” som vanlig!!

 

 

Tagged: , , , , , , , ,

Comments are closed.