Grytebrød av havreblanding

Grytebrød med havre

Søndag er blitt grytebrødets dag hos meg. Lager deigen på lørdagskvelden og lar den stå å godgjøre seg til søndagmorgen er jo så enkelt.Ikke minst ingen elting og knaing og resultatet blir alltid så bra. Knasende sprø skorpe,  luftig og myk inni. Grytebrødet blir gode skiver i matpakka til uka. I dag bruka jeg ferdig bakeblanding fra Holli Mølle til brødet. Bakeblandinga av havre blir et lyst og godt brød, som de fleste liker.

Grytebrød av havremjøl

2 dl eplejuice

ca 7 dl halvlunka vatn

1 kg havreblanding fra Holli Mølle

1 ts salt

1/2 ts tørrgjær

Bland havreblanding og de tørre ingrediensene i væska til en løs deig i en bakebolle. Tilsett litt mel om gangen og blir det mel til gode bruker jeg dette på bakebordet etterpå.  Du behøver ikke å elte lenge, bare bruk en tresleiv og rør ingrediensene godt sammen.

Sett deigen til heving under et klede og la stå på kjøkkenbenken i minimum 8 timer. Den kan også stå lengre hvis det passer slik. Du kan også lage deigen på formiddagen og steke brødene om kvelden.

Deigen formes på et melet bord. Jeg tar av ca 1/4 av deigen og lager rundstykker av dette. Former en pølse og deler i passende biter til rundstykker som jeg legger på et bakepapir til heving. Rundstykkene får heve mens ovnen blir varmet opp til ca 220 grader. Setter dem inn i ovnen og steker i ca 10 minutter på midterste rille.

Resten av deigen får ligge på godt melet bord og heve ca 1 time under klede. Hvis jeg bruker hele deigen blir det et veldig stort grytebrød og det passer ikke i gryta mi.

Når rundstykkene er ferdig stekt, settes jerngryta med lokk inni ovnen og varmes opp i ca 5 minutter. Ta ut jerngryta, strø litt mel i bunnen. Brett deigen et par ganger sammen og legg den forsiktig i jerngryta. Pass så du ikke brenner deg da den er varm.

Sett jerngryta på et stekebrett midt i ovnen og stek med lokket på i 220 grader i ca. 1 time.

Ta brødet ut av jerngryta og avkjøl på rist når det er ferdig stekt. Jeg oppbevarer grytebrødet innpakka i et kopphåndkle, da bevarer det den sprø skorpa best.

Økologisk, steinmalt bakeblanding av havre får du kjøpt på Colonialhaven i Surnadal og ei god jehrngryte finner du på Kitchn.

God søndag!

Grytebrød av havre

 

Tagged: , , , , , ,

Comments are closed.