Har du laga gode hjemmelagde potetkaker?

Potetkaker

Potetkaker eller lomper er trendy for tida har jeg en følelse av. Så da er det bare å rote fram Bestemor Negards garmle oppskrift på de beste potetkakene jeg har smaka.

Potetkaker kan brukes til så mangt, på Østlandet har de vært flinkere til å holde denne tradisjonen levende. Der brukes de som tilbehør og i stedet for brød i mange varianter. Potetkaker inneholder ikke så mye hvetemel,  potet er hovedingrediensen. Du kan bytte ut hvetemelet med speltmel, jeg har ikke prøvd dette, men har registrert at speltlomper er ettertrakta vare. Må vel prøve det neste gang på en mindre porsjon. Denne gangen ble det en forholdsvis stor porsjon fordi jeg hadde en del koka poteter stående.

Bestemors potetkaker:

3 kg potet

3 dl kokende melk

Skrell og kok potetene, kok dem godt møre. Bruk en potetstapper og mos potetene godt i stykker. Bland sammen potet og kokende melk i en stor mixer og avkjøl.

3 ts salt

8 ss hvetemel

8 ss sikta rugmelTilsette salt og mel og bland godt sammen alle ingrediensene.

Lag passende leiver (biter) og kjevle til runde potetkaker.

Stek på takke eller i en stekepanne,.

Dette er en forholdsvis stor oppskrift, så halver den gjerne hvis du synes det blir litt mye. Bestemor bruka denne oppskrifta og fryste ned potetkakene til kaffebrød ved passende anledninger.  Da ble de servert med smør og sirup eller smør og sukker.

Har du potetstappe til overs etter middagen, kan dette også brukes til å lage potetkaker. Tilsett mel til passende konsistens, kjevle ut og stek potetkaker. Disse kan bli utrolig gode.

Da er det bare å kjevle i vei og lage dine egne potetkaker. Fyll dem med søtt eller salt.

Hva er din favoritt som “pålegg” på potetkakene?

 

Tagged: , , ,