Kortreiste julematgleder

julesylte

Som tilhenger av lokal, kortreist mat, er det også en selvfølge at julematen skal være lokal og kanskje aller helst hjemmelaga.

Jeg er oppvokst med slakting av både gris og okse hjemme på småbruket Negard i Mogarainn, og der var det slakting sånn omtrent midt på november. Det var viktig at månen var voksende på tidspunktet vi slakta, for da ble det minst svinn på kjøttet. Vi ungene var ivrige etter å være med på slaktinga, og kom fram så snart at grisen låg død på kjelken, da skulle det røres i blodet. Etter at grisen var partert var det kjøttskjæring og ikke minst smaking på kjøttkaker, leverkaker, blodkorv og grynkorv som stod på programmet. Slaktinga pågikk i nesten ei uke og vi hadde hjelp av nabokona Margrete i flere dager for å få all den gode kjøttmaten ferdig.

Å lage syltaflesk var tradisjon, jeg vil gjerne dele en enkel måte å lage ditt eget syltaflesk eller sylte på.

Bruk et utbeina ribbestykke, det må være såpass stort at du kan brette det sammen. Jeg var så heldig at jeg fikk kjøpet et fint ribbestykke nesten uten bein hos Sylte Gårdsslakteri, så det blir skikkelig kortreist julesylte, om ikke rett og slett ureist.

001

Bland

2 ts pepper

3 ts salt

2 ts lys aspic buljongpulver

Strø dette over ribbestykket sammen med

Ca ½ løk i små biter

Legg sammen ribba og bruk en hyssing til å binde sammen kjøttstykket. Mange bruker også et klede surra utenpå. Dette er ikke noe du MÅ gjøre, men begge deler fungerer og holder ribba bedre sammen.

Kok opp 3-4 l vann tilsatt 4-5 ss salt. Når vannet koker legger du den surra sylta forsiktig oppi det kokende vannet. Fyll evt. etter med vann hvis det ikke dekker hele kjøttstykket.

003

La det stå og småkoke i ca 2 timer.

Ta sylta ut av vannet og legg i press i et døgn på en kald plass. Jeg legger sylta i en passende skål eller balje, legger en trefjøl/spekefjøl oppå sylta og bruker en murstein, evt. bøker som presse. Har du skrustikker kan dette også brukes. Hjemme hadde vi ei spesiell syltepresse som ble bruka til dette.

Lag så en saltlake av:

5-6 l vann

1 ½ kg salt

2 dl sukker

Ha alt i en stor kasserolle og varm opp til det meste av saltet har smelta,  jeg bruker grovsalt.

Legg sylta i saltlaken og sett den et kaldt sted, sylta kan oppbevares i saltlaken i flere uker hvis du ønsker det. Det er viktig at saltlaken dekker hele sylta.

Saltlaken er vel strengt tatt ikke nødvendig å bruke, men det gir en ekstra god smak på sylta når den ligger i saltlake noen dager. Dette var jo også en fin måte å oppbevare maten før fryserens og kjøleskapets inntog i alle hjem.

Dette er skikkelig furkunnjmat!

Tagged: , , , , , ,