Oksegryte som lager seg nesten selv

Oksegryte

Er det ikke greit å sette gryta inn i ovnen og ta en tur ut i finværet?Denne oppskrifta på oksegryte putrer for seg selv, mens du tar søndagsturen. Når du kommer hjem er den bare å servere rykende varm og ikke minst med utrolig mørt kjøtt som har stått og godgjort seg i mange timer på svak varme. Lokalt oksekjøtt er ikke enkelt og få tak i, så¨jeg har kjøpt norsk okse-ytrefilet på Bunnpris. Den fungerer godt til denne gryta. Lokalt øl har jeg bedre tilgang til, med en lokal brygger som spanderer noen smaksprøver av og til.

Oksegryte

ca 1 kg oksekjøtt (det meste fungerer, da det blir mørt etter så lang steketid)

100 g bacon

1-2 ss smør til steking

1 oksebuljongterning

3 løk (jeg brukte 1 rødløk og 2 vanlige løk)

3 fedd hvitløk

ca 500 g gulrot

3 stilker stangselleri

1 ts pepper

2 ts salt

5 dl mørkt øl

8 ss brun maisenna

2 ss honning

Skjær oksekjøttet og bacon i passende biter/terninger. Stek i stekepanne slik at kjøttet får en brun stekeskorpe. Krydre med salt og pepper. Ha i det halve om gangen slik at kjøttet ikke “koker”. Tilsett hakka løk på slutten av steketida. Legg det bruna kjøttet i en jerngryte evt. ildfast gryte med lokk. Fyll på med hakka hvitløk, gulrot og stangselleri i biter. Du kan gjerne ha et par dl vann i stekepanna og la det koke opp, du får da en fin kraft fra kjøttet som har vært stekt der. Tøm krafta i gryta og tilsett mørkt øl. Du kan fylle på med vann til det dekker såvidt kjøtt og grønnsaker i gryta. Smuldre over buljongterningen.

Oksegryte

Sett gryta med lokket på midt i stekeovnen og la den stå der i 4-5 timer på ca 100 grader.  Bland ut maisenna i litt kaldt vann, tilsett 2 ss honning og rør sammen. Sett gryta inn i ovnen uten lokk i ca. 30 minutter, mens du lager potetstappe.

Server med god hjemmelaga potetstappe og du har den beste morsdagsmiddagen klar uten alt for mye stress.

Oksegryte

Oksegryte

Tagged: , , , , ,

Comments are closed.