Plukkfisk av klippfisk

Plukkfisk

Jeg har denne uka hatt besøk av selveste Nils Henning Nesje, som er utnevnt til Bondelagskokk for 2017-2018. Utvikling av menyer har vært tema og vi har snakka MYE mat og ikke minst hvordan bruke skikkelig bra lokal mat på menyen.Etter et par dager med så mye matprat og planlegging er det jo tusen tanker i hodet. Hvordan få et helhetlig og spennende matkonsept til å fungere til både meg selv og mine kunder. Samarbeidet med Gøran Bolme og iTrollheimen er her en viktig brikke i spillet.  Menyer med både lokalt kjøtt og lokal fisk må settes sammen, og klippfisk er for meg en lokal råvare selv om jeg bor i den eneste kommunen i Møre og Romsdal uten tilknytning til fjorden. Vi kan lage mye godt av denne spennende salta og tørka fisken. I dag blir det en litt “hottere” variant av tradisjonell plukkfisk som dagens middagstips. Plukkfisk er minner fra barndommen, der både mor og bestemor bruka rester av fisk til en lignende rett.

Plukkfisk av klippfisk

ca 400 g klippfisk

10 poteter

2,5 dl melk/fløte

0,5 dl fiskekraft

2 ss smør

2 fedd hvitløk

1/2 fersk chili

salt og pepper

god ost (f.eks Høvding Sverre lagret eller XO)

Husk å vanne ut fisken etter anvisning på pakken (jeg legger den i vann kvelden  før jeg skal bruke klippfisken).

Kok opp en kjele med vann og legg utvanna klippfisk i, la dette stå å trekke (ikke fosskoke) i ca 10 minutter. Mens dette står og godgjør seg; skrell og del poteter i to (koker raskere). Kok ferdig potetene og renn av vannet. Bruk en potetstapper og lag en en mos, tilsett melk evt. fløte, fiskekraft fra den ferdigtrekte klippfisken, hakka hvitløk og chilli. Smak til potetstappa med salt og pepper og rør inn revet ost. Jeg er så glad i Orkladal Ysteri sin ost og har selvfølgelig dette i kjøleskapet, en bit av Høvding Sverre lagret ble dagens redning. Når alle ingrediensene er tilsatt og blanda i potetstappa, tilsetter jeg den kokte klippfisken i passende biter og blander forsiktig inn.

Tilbehør:

stekt bacon fra Gårdsslaketeriet Sylte

lettstekt rødløk

persille

Jeg prøver som alltid å bruke så lokale råvarer som mulig, klippfisk fra Averøya, økologisk potet fra Oppistua Øye, ost fra Orkladal Ysteri, bacon fra Gårdsslakteriet Sylte. Det meste av dette har jeg faktisk kjøpt hos Colonialhaven i Surnadal ellers så handler jeg på de lokale matvarebutikkene i Rindal. Jeg finner det meste jeg trenger i et godt utvalg lokalt.

Dette er oppskrift beregna til 4 personer.

Plukkfisk

 

Tagged: , , , , , ,

Comments are closed.