Polarbrød med havremel

2016-03-15 21.25.20

Litt baking er alltid terapi i en forholdsvis stressa kvardag. I dag ble dagens terapi polarbrød.Jeg blir enda en gang imponert over Holli Mølle sitt mel. Denne gangen bruka jeg sammalt havremel og finmalt hvetemel. Melet gir en veldig fin og god konsistens til baksten og det er utrolig godt å arbeide med deigen. At det er økologisk og steinmalt har jo også en fordel synes jeg.

Det går også en del i kul-turmat for tida, med kursing, testing og prøving. Hjemmelaga, næringsrike polarbrød må vel være tingen på påsketuren. Det er også veldig enkelt å lage i hyttekomfyren, deigen er rask og lage og kan stå å heve mens dere er på en liten tur. Om den hever lengre enn en time, vil jeg tro at det bare er en fordel.

Polarbrød

  • 150 g havremel
  • 500 g fullkornshvetemel (eller annet finmalt grovt mel)
  • ca. 300 g siktet hvetemel
  • ca. 15 g fersk gjær eller 1/2 pose tørrgjær
  • 1-2 ts honning
  • ca. 1 ts salt
  • 5 dl vann
  • 2 dl appelsinjuice
  • 1 dl rapsolje

Ha alt det tørre i bakebollen sammen med gjæren. Tilsett vann,juice (ca. 25 grader) og rapsolje og honning, og kjør det på lav hastighet i kjøkkenmaskinen til alt er godt blandet;ca. 10 minutter. Deigen skal nå være smidig og ikke for kompakt. Sett deigen til heving på et lunt sted i ca. 1 time.

Polarbrød

Ha deigen på bakebordet og del den i to like store emner. Del hvert av emnene i ca. 12 jevnstore biter og trill til boller. Kjevle bollene ut til de er ca 1/2 cm – og 10-11 cm i diameter. Legg brødene på bakepapirkledd stekebrett. Prikk brødene med spisepinner eller lignende, og la dem etterheve i 10-15 minutter. Stekes midt i ovnen ved 225 grader (over- og undervarme) i 9-10 minutter, eller til brødene er gyldne under og ellers er gjennomstekte. Avkjøles på rist og under et klede, slik at de holder seg myke.

Polarbrød

Når brødene er helt avkjølt bør de pakkes i plast og legges i fryseren. Ta opp ønsket antall brød og la dem tine i romtemperatur (tiner på ca 30 minutter) eller i kjøleskapet (over natten, hvis du skal ha dem tidlig på morgenen). Ønsker du lunkne polarbrød kan du varme dem ved ca. 175 grader varmluft, i 3-4 minutter.

God kul-tur!

 

 

 

 

Tagged: , , , ,

Comments are closed.