Prøv hjemmelaga tomatsaus

 

tomatsaus

Etter å ha fått noen kasser med tomater, må de jo brukes på en fornuftig måte.Det er jo måte på hvor mye tomat og egg jeg kan spise, så da ble  løsningen å lage hjemmelaga tomatsaus. Det tar litt tid, men er virkelig verdt det. Tomatsausen kan også fryses i passende porsjoner og brukes som pizzafyll, spaghettisaus, kjøttsaus, tomatsuppe osv. Det er vel bare fantasien som setter grenser her…Jeg har her mekka min egen oppskrift:

 

Hjemmelaga tomatsaus

Dette trenger du til en liter tomatsaus:

10 store tomater

1 stor finhakka rødløk

4 fedd finhakka hvitløk

1 dl olivenolje

1 ss rosmarin

1 ss persille

2 ts grovmalt pepper

2 ts salt

3 ts sukker

Jeg bruker tørka urter, men har du ferske tilgjengelig kan du bruke ca 1,5 dl finhakka fersk rosmarin og 1,5 dl finhakka fersk persille. Andre urter som basilikum kan også tilsettes, det er bare å smake seg fram litt selv.

Hakk løken.

Kok opp rikelig med vann i en kjele som rommer minst 3 liter. Snitt tomatene på toppen og fjern stilken. Finn frem en bolle, som igjen rommer minst 3 liter, og fyll den med iskaldt vann. Sett den klar ved siden av komfyren – denne skal du avkjøle tomatene i. Legg så tomatene forsiktig i det kokende vannet og la de koke i om lag 40 – 60 sekunder. Ha tomatene raskt over i det kalde vannet slik at varmeprosessen avsluttes.

Tomater

Ta av skallet med fingrene. Grovhakk tomatene. Varm en tykkbunnet kjele og ha oppi 1 dl olivenolje. La rødløken og hvitløken surre i oljen til det er mykt og gyllent.

Ha i de grovhakkede tomatene, salt, pepper, sukker, urter, og la sausen småputre med lokket på i 30 minutter. Rør om innimellom, og smak til om du ønsker mer salt.

Hakka tomat

Hvis du ønsker en enda mer finhakket tomatsaus kan du bruke stavmikseren i noen minutter for å få en fin og jevn konsistens.

Tips: Bruk denne tomatsausen som basis i stedet for hermetiske tomater i tomatsuppe,  ei enkel oppskrift på tomatsuppe kan du finne i Furkunnjmat, Enkelt og Ekte.

Tagged: , , , , , , ,