Prøv noe vilt i helga!

Reinsdyrstek

Reinsdyrstek er noe av det mest eksotiske norske maten jeg kan servere mine gjester.Jeg som er nabo til Trollheimen, er så heldig å få kjøpt smakfullt, kortreist kjøtt fra min lokale reineier på Nerskogen; Trollheimen KJøtt. II dag står det reinsdyrstek av reinkalv på menyen, kjøttet har så fin farge og konsistens at det er en fryd å tilberede. Langtidssteking av viltkjøtt er absolutt min greie, det er enkelt og ordner seg nesten selv der det står å godgjør seg i stekeovnen. Stekepose er også fint å bruke til langtidssteking, kjøttet blir ekstra mørt og stekesjyen bevares sammen med kjøttet under stekingen.

Reinsdyrstek på bestemors måte.

til 6 personer

1,5 kg surra reinsdyrstek

ca 1 ts salt

ca 1 ts pepper

Smør til steking.

Gni steka inn med salt og pepper, og stek i ei stekepanne med smør på forholdsvis sterk varme for å få ei fin stekeskorpe. Legg steka etterpå i en stekepose med en klatt smør. Legg i ei passende form og sett i stekeovnen på 100 g og stek i ca. 4–5 timer. Det er lurt å sjekke steka ved å trykke forsiktig på den for å se om det siver ut blod, når du langtidssteker vil du ikke få noen blodig, rød kjerne. Kjøttet blir bare skikkelig mørt.

Når steka er ferdig tar du den ut av ovnen og lar den få hvile i ca 15 minutt. Stekesjyen som har samla seg i stekeposen siler du og tømmer over i en kaserolle. Skjær steka i fine, passende tynne skiver.

Viltsaus.

Bruk stekesjyen fra stekeposen

Tilsett litt vann for å få ca 4 dl væske.

4 ss maisenna (brun)

2 ss tyttebærsyltetøy eller tyttebærsirup

5 skiver geitost eller annen brunost.

2 dl fløte

Smak til med salt og pepper.

Kok opp sjyen og tilsett maisennamel under omrøring. Resten av ingrediensene tilsettes i sausen og la det småkoke til osten er skikkelig smelta.

Server reinsdyrsteka med kokte rotgrønnsaker som kålrot, gulrot og selvfølgelig god potet. Ertestuing er godt til og tyttebærsyltetøy og flatbrød er fast følge.

Viltmiddag

 

Tagged: , , ,