Rømmegraut gir gode sommerminner

Rømmegraut

Rømmegrautkoking på Stomprøsetra. foto A.K. Landsem

Det er snart midtsommer og sola snur igjen…På en hustrig dag som i dag ble det god tid til å koke rømmegraut.For meg er rømmegraut minner om varme sommerdager med hesjing, sol, glede, tradisjon og familie. Bestemor Negard koka alltid slåttagraut når vi var ferdige med hesjinga. Jeg er så heldig å ha fått oppskrifta som hun bruka,  og det blir skikkelig god rømmegraut. Dette er ei oppskrift til ca. 4 personer.

Bestemors rømmegraut

5 dl seterrømme

2 dl hvetemel

5 dl h-melk

1 ts salt

La rømmen koke i en kasserolle i ca. 5 minutter. (Jeg bruka LeCreuset-gryta mi, og den funka veeeldig bra å koke graut i også). Sikt i halvparten av melet og rør kraftig. La koke på svak varme til smøret (fettet) pipler fram. Bruk en skje og samle smøret i en egen kopp før du rører inn resten av melet og sper på med melken. Spe med litt melk om gangen og rør godt imellom. La grauten småkoke under omrøring i ca. 5 minutter før du smaker til med salt.

Rømmegraut

Server med sukker, kanel og smørøye av fettet du tok av grauten.

Spekemat er godt følge til rømmegrøt. Beregn ca. 100 g spekemat pr. person.

God midtsommer!

Rømmegraut

 

Tagged: , , , ,

Comments are closed.