Suppetradisjon i høstmørkret

Endelig ble det skanksuppe til middag i dag.

Suppe

Et par saueskanker har hengt i kjellernedgangen og ventet på å bli brukt. Fenalår fra Hognamat har nå blitt skåret i biter som passer i kasserollen min og utvannet over natta. Gulerter ble også lagt i bløt over natta, slik at de er klare til suppekokinga i dag.

Saueskanksuppe

2 saueskanker

2 liter vann

3-4 dl gule erter

3 gulrøtter

4 skiver kålrot

1/4 purreløk eller 1/2 vanlig løk

litt hodekål

2 ts tørket timian

Renn av vannet som saueskankene har ligget i over natta, tilsett ca 2 liter nyttt vann og kok saueskantbitene i en kasserolle i ca. 2 timer. KJøttet som er igjen på knokene er da mørt og løsner fra beinet. Tøm ut vannet som gulertene har vært i og tilsett gulertene den siste halvtimen.

Skrell og skjær gulrot og kålrot i passende biter, purreløk og hodekål deles også i fine biter.  Tilsett dette i suppen sammen med kjøttbiter fra knokene og kok i ca 10-15 minutter til grønnsakene er møre. Timian og evtl litt salt og pepper smakes til.

grønnsaker

Det er en gammel tradisjon å koke suppe på skanken (beinet) fra spekemat. Absolutt alt kjøttet blir da på en enkel måte utnytta. Skanksuppe har en spesiell smak av kjøttet som har vært salta og tørka, synes du at den blir for salt er det lurt å vanne ut kjøttkrafta. Skanksuppe kan være både festmat og hverdagsmat,  det er iallefall Furkunnjmat.

 

Tagged: , , , , , ,