Sveler

Svele

Jeg reiser med ferje i forbindelse med jobben av og til, og ferjetur er lik svele og kaffe.Denne uka var jeg en tur til Sunndal og da er ferjetur Kvanne-Røkkum obligatorisk. Selvfølgelig skulle det være svele på denne turen også, og jeg gikk forventningsfull ned i salongen for å få en velfortjent kaffekopp med MRF-svele (nå Fjord1). Jeg må nok vedgå at det ble en skikkelig skuffelse, for den lubne gode svela med god smørkrem var blitt til ei pannekake med urlitegrann fyll i bretten. Innsparing og inntjening er tydeligvis kommet i ferjesalongen også. Svele og ferjetur blir aldri det samme igjen, med ei tynn pannekake innpakka i plastikk. Slik skal vi til og med tilby turistene som etter min mening kunne få en skikkelig lokal matopplevelse på ferjeturene før. For å få trua på sveler igjen, ble det stekt skikkelig lubne, luftige sveler og påsmurt MYE deilig smørkrem. Oppskrifta på disse gode, enkle svelene har jeg fått av Marith Størseth. Stekte sveler var alltid på menyen da vi arrangerte ridestevner på Berge Gård.

Sveler

5 egg

1 kopp sukker

1 l kulturmelk

1 l hvetemel

1 toppet ts natron

1 toppet ts hjortesalt

75 g smør

Pisk egg og sukker til eggedosis. Tilsett hvetemel, natron og hjortesalt. Kulturmelk og smelta smør røres forsiktig inn sammen med melet.

Svelerøra kan godt stå å svelle i10 minutter før du steker den på takke eller i stekepanne.

Svele

Avkjøl svelene og smør på en blanding av

250 g bremykt

150 g melis

Lenge leve svelå!!

Denne sveleoppskrifta finner du også i Furkunnjmatboka, Bare God Mat.

Svele

 

Tagged: , , , ,

Comments are closed.